GLAZURE 2

BELA GLAZURA OD ŠEĆERA I

300 g šećera u prahu umešati glatko sa 2 belanca i sokom od pola limuna. Sušenjem u mlakoj pećnici glazurom prevučeni minjoni dobijaju lep sjaj.

BELA GLAZURA OD ŠEĆERA II

300 g šećera preliti malom vinskom čašom vode i na tihoj vatri kuvati. Za vreme kuvanja skidati penu.Glazura je gotova kada se na rupicama kašike za skidanje pene pojavljuju balončići. Posle kuvanja vreli sirup sipati na ploču od ultrapasta i širokim nožem okretati ovamo-onamo dok ne stvrdne i masa ne postane neprozirna. Očvrslu masu vlažnom rukom umesiti i staviti u čisti sud pa nad parom topiti dok se ne razredi da se može sipati. Još toplu glazuru sipati na minjone i ravnati ugrejanim nožem. Sušenje u mlakoj pećnici. Raznobojne glazure se dobijaju dodavanjem boja glazurama od šećera.

GLAZURA OD KAFE

300 g šećera preliti malom vinskom čašom jake crne kafe. Dalji postupak je isti kao kod kuvanja bele glazure od šećera.

GLAZURA OD ČOKOLADE

Pomešati 200 g šećera u prahu sa 2 belanca, dodati 120 g rastopljene čokolade, nad parom mešati dok ne postane glatko. Po potrebi dodati nekoliko kapi gustog sirupa. Još vruću masu sipati na minjone i sušiti u mlakoj pećnici.

ČOKOLADNA GLAZURA SA MASLACEM

Gusto ukuvati 120 g šećera, 100 g čokolade i malu čašu vode. Mešati dok se ne ohladi. Još mlakoj glazuri dodati maslac velične manjeg jajeta.

GLAZURA OD POMORANDŽI

Dugo mešati 200 g šećera u prahu, sok od pola limuna, sok i naribanu koru od pomorandže.